
Blikk
Lifestyle & Életmód
Amiért Karinthy is rajongott: “lecsós kolbász, belévert tojással” - sokan eszik, de mi is ez az étel?
Járomi Zsuzsanna
2025. július 5. 09:30
A lecsó - magyarul -, egy zöldséges egytálétel, ami paprikából, paradicsomból, hagymából, és gyakran tojással, kolbásszal, szalonnával vagy rizzsel készül. A hiedelmek ellenére nem hazai kuriózum. A balkáni-török gasztronómia hatásainak, és a magyar paprika-kultúrának az egyedi ötvözete. Ami kezdetben egyszerű parasztétel volt, ma már nemzeti kincs – és sokak számára a nyár íze egy tányéron.
MI összefoglaló
"A lecsó egy hagyományos magyar zöldséges egytálétel, amely alapvetően paprikából, paradicsomból és hagymából készül, gyakran kiegészítve tojással, kolbásszal vagy más hozzávalókkal. Eredete a balkáni-török konyhába nyúlik vissza, és az oszmán birodalom terjedésével vált ismertté Közép- és Délkelet-Európában. A magyar változat a 19-20. század fordulóján alakult ki, amikor a paprika és a paradicsom elterjedt a hazai mezőgazdaságban. A lecsó kulturális jelentőséggel bír, Karinthy Frigyes is említi műveiben, és a magyar gasztronómia egyik alapfogása."
Hangulat:
Pozitív (65%)
Érzelmi töltet:
nyugalom