
Economx
Egészség & Wellness
Mérgező élelmiszert eszünk, garantált a betegség: naponta hét új vegyszer jelenik meg
Sánta András
2025. július 12. 06:15
Ha Madách Imre napjainkban írná Az ember tragédiáját, minden bizonnyal szentelne benne egy színt az ultrafeldolgozott élelmiszereknek. Az európai fogyasztók étrendjében brutálisan megnövekedett az ilyen táplálékok aránya, és az ezekkel bevitt vegyszerek mérgezik az emberiséget. Míg az 1960-as években „mindössze” 200 ezer vegyszert ismertek a tudósok, ez a szám napjainkra 200 millió fölé robbant.
MI összefoglaló
"Az európai étrendben jelentősen megnőtt az ultrafeldolgozott élelmiszerek aránya, amelyek ipari összetevőkből állnak, és egészségkárosító vegyszereket tartalmaznak. A NOVA rendszer szerint négy feldolgozottsági szint különíthető el, az ultrafeldolgozott kategória a legkárosabb. Több kutatás kimutatja, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása drámai növekedést mutat, különösen nyugaton, és összefügg számos krónikus betegség megnövekedett kockázatával. Napi szinten új vegyszereket regisztrálnak, ezek a káros anyagok a szervezetbe jutva genetikai változásokat okozhatnak, amik generációkon át hatnak."
Hangulat:
Negatív (20%)
Érzelmi töltet:
félelem