
Magyar Hírlap
Egészség & Wellness
Egy szelet pizza után pánikroham? Lehet, hogy tyraminérzékeny!
MH
2025. július 13. 12:45
Egy rejtett élelmiszer-összetevő állhat a háttérben, amit nap mint nap elfogyaszt
MI összefoglaló
"A tyraminérzékenység olyan állapot, amikor a szervezet nem képes megfelelően lebontani a tyramin nevű természetes vegyületet, ami főként a monoamin-oxidáz-A enzim alacsony szintje miatt alakul ki. A tünetek között szerepelhet vérnyomás-emelkedés, szívdobogás, hányinger, migrén és szorongás, amelyek általában néhány órával magas tyramin-tartalmú étel fogyasztása után jelentkeznek. A genetikai tényezők és a krónikus stressz súlyosbítják a helyzetet. Az étel-hangulat napló vezetése segíthet a tüneteket kiváltó ételek azonosításában. A kezelés friss ételek fogyasztását, stresszkezelést és egyéni határok felismerését javasolja."
Hangulat:
Semleges (40%)
Érzelmi töltet:
stressz