
Magyar Nemzet
Gazdaság & Pénzügy
Pálinkafőzés előtt áll? Minden tudnivalót közölt a NAV
Magyar Nemzet
2025. augusztus 18. 10:29
Érik a szilva és körte, kezdődik a pálinkafőzés időszaka. A NAV összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat, hiszen szigorúan szabályozott tevékenységről van szó. A legalapvetőbb előírás, hogy magánfőzőként bárki, aki elmúlt 18 éves és gyümölcsöt termeszt, a saját tulajdonú gyümölcséből, abból származó alapanyagából állíthat elő párlatot.
MI összefoglaló
"Magánfőzőként éves szinten személyenként legfeljebb 86 liter párlat állítható elő jövedékiadó-mentesen; háztartáson belül a személyenkénti mennyiség összeadódik. Egy évben vagy magánfőzés, vagy bérfőzetés végezhető, de egyszerre mindkettő nem. A desztillálóberendezés legfeljebb 100 literes lehet, megszerzését és birtoklását a lakóhely szerinti önkormányzatnál be kell jelenteni, és a berendezésre vonatkozó tulajdonszerzést igazoló iratot meg kell őrizni. A párlatfőzés folyamatait és szándékát külön NAV-űrlapokon (pl. NAV_J37, NAV_J49) be kell jelenteni elektronikus úton vagy papíron; a NAV magánfőzött párlat-származási igazolást ad. Ha a tényleges mennyiség eltér a bejelentettől, azt a megfelelő nyomtatványon kell jelezni (NAV_J49 vagy NAV_J42), a túllépett mennyiséget meg kell semmisíteni a NAV-val egyeztetett módon. A magánfőzött párlat értékesítése nem engedélyezett, csak fogyasztásra a magánfőző, családtagjai és vendégei részére, eladás csak adóraktárnak lehetséges."
Hangulat:
Semleges (60%)
Érzelmi töltet:
semleges