
Magyar Nemzet
Egészség & Wellness
Veszélyes a zsírban sütés
Magyar Nemzet
2025. július 5. 11:48
Sokan imádják a ropogós rántott húst vagy a frissen sült lángost, ám kevesen gondolnak bele, milyen zsiradékban készülnek ezek az ételek. Pedig egészségügyi szempontból egyáltalán nem mindegy. A dietetikusok szerint az olaj típusa, füstpontja, sőt az is számít, hányszor használjuk fel ugyanazt a zsiradékot.
MI összefoglaló
"A zsírban sütés népszerű, de egészségügyi szempontból veszélyekkel járhat, különösen akkor, ha ugyanazt a zsiradékot többször használják. A növényi olajok, mint a napraforgó, kókusz és olívaolaj ajánlottak, azonban fontos, hogy ezeket is ritkán használjuk újra. Magas hőmérséklet hatására káros vegyületek keletkeznek, melyek növelhetik különféle betegségek kialakulásának kockázatát. Az egészségesebb növényi olajok közé tartozik az olívaolaj, repceolaj, magas olajsavas napraforgóolaj, avokádóolaj és szőlőmagolaj, melyek magas füstpontjuk miatt jobban alkalmasak sütésre."
Hangulat:
Semleges (55%)
Érzelmi töltet:
semleges