
Origo
Gasztro & Utazás
Rémisztő dolog derült ki a sütésről, erre érdemes figyelni
Origo
2025. július 5. 13:59
Hartmann Tímea dietetikus szerint alkalmanként lehet sütni, de érdemes növényi olajat választani, és kerülni a zsiradék többszöri felhasználását, mert az egészségkárosító vegyületek felszabadulásához vezethet. A sütés során használt zsiradék típusa jelentősen befolyásolja az elkészült étel egészségességét.
MI összefoglaló
"A sütés nem a legegészségesebb ételkészítési mód, de alkalmi használat esetén kockázatai csökkenthetők megfelelő zsiradékok alkalmazásával. Növényi olajok, mint a napraforgó-, kókusz- és olívaolaj előnyösebbek az állati zsíroknál. Fontos elkerülni a zsír vagy olaj többszöri felhasználását, mert ez káros vegyületek, például transzzsírok képződéséhez vezet, amelyek növelik a szívbetegségek, cukorbetegség és daganatok kockázatát. Egészségesebb sütéshez a magas füstpontú növényi olajok, mint a finomított olívaolaj, repceolaj, magas olajsavas napraforgóolaj, avokádó- és szőlőmagolaj ajánlottak, melyek antioxidánsokat és E-vitamint is tartalmaznak."
Hangulat:
Pozitív (65%)
Érzelmi töltet:
nyugalom