
Origo
Gazdaság & Pénzügy
Üzent a NAV: erre figyeljen idén, ha pálinkát főz, vagy főzet
Origo
2025. augusztus 18. 11:08
A gyümölcséréssel együtt beköszönt a párlatfőzés időszaka is, a pálinkafőzés pedig a nemzeti hagyományunk része. Azonban fontos tudni, hogy a magánfőzött párlatot csak a magánfőző, családtagjai és vendégei fogyaszthatják el, értékesítése pedig kizárólag adóraktárnak engedélyezett. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segítségével annak jártunk utána, hogy mire figyeljen az, aki magának főz, illetve főzet párlatot. A szaktudáson túl ugyanis elengedhetetlen az ide vonatkozó jövedéki szabályok ismerete is.
MI összefoglaló
"Magánfőzőként csak 18 éven felüliek készíthetnek saját tulajdonú gyümölcsből párlatot, évente személyenként legfeljebb 86 liter jövedékiadó-mentes mennyiség előállítása engedélyezett. Egy évben vagy magánfőzőként vagy bérfőzetőként lehet eljárni; a desztillálóberendezést (max. 100 liter) a lakóhely szerinti önkormányzathoz be kell jelenteni, a párlatfőzés különböző folyamatait és a megkezdés szándékát NAV-űrlapokon kell bejelenteni (pl. NAV_J37, NAV_J49). A többletmennyiséget be kell jelenteni vagy meg kell semmisíteni a NAV-val egyeztetett módon. A magánfőzött párlat fogyasztása csak magánfőzőre, családra és vendégekre korlátozódik; értékesítése csak adóraktárnak engedélyezett. A szabályok megsértése esetén az önkormányzati adóhatóság ellenőrzést végezhat, lefoglalhat, illetve akár 200 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki."
Hangulat:
Semleges (60%)
Érzelmi töltet:
semleges