
Portfolio
Gazdaság & Pénzügy
Elképesztő mennyiségű élelmiszert dobunk ki, pedig léteznek jó alternatívák
Portfolio
2025. július 8. 14:00
Az élelmiszer-pazarlás globális szinten jelentős problémát okoz, mert nemcsak az étel kerül kukába, de a felesleges termelés is hozzájárul a nagy mértékű széndioxid-kibocsátáshoz. A megoldás ugyanakkor lokális szinten keresendő, a felelőségteljesebb fogyasztás az egyéni odafigyelésen túl az ellátási láncok rövidítésén, és kiskereskedelmi szereplők jó gyakorlatain is múlik. Utóbbiakból több példát is találunk a SPAR friss fenntarthatósági jelentésében.
MI összefoglaló
"Az élelmiszer-pazarlás jelentős környezeti és gazdasági problémát okoz világszinten, amely Magyarországon különösen súlyos, hiszen a háztartások adják a hulladék 70%-át. A pazarlás csökkentése érdekében fontos az ellátási láncok rövidítése, a felelős fogyasztás és a kiskereskedelem fenntartható gyakorlatai, mint a SPAR által bevezetett adományozási és értékesítési programok, például a Munch alkalmazás. Ezek révén több tonna élelmiszerselejt kerül hasznosításra, miközben az üzletek energiafogyasztása és károsanyag-kibocsátása is csökken. Az együttműködés különböző szervezetekkel és közösségi megoldások segítik a kielégítő és fenntartható élelmiszerellátást."
Hangulat:
Pozitív (80%)
Érzelmi töltet:
optimista