
Blikk
Lifestyle & Életmód
A lekvár, ami megmentette a katonák életét
Fodor Borbála
2025. június 21. 10:35
A gyümölcsök ízének tartósítása érdekében a hűtőszekrény feltalálása előtt az egyetlen hatékony módszer a lekvárfőzés volt. Az ókori Görögországtól kezdve, ahol a birsalma mézzel főzve melimilon néven vált ismertté, egészen Napóleon csapatainak ellátmányáig, ahol rendeletben szerepelt a lekvár fogyasztása. A lekvár nemcsak finomságként szolgált, hanem egészségügyi és stratégiai jelentőséggel is bírt.
MI összefoglaló
"A lekvár az egyik legrégebbi gyümölcstartósítási módszer, mely az ókori Görögországból ered és a mézzel főzött birsalma, a melimilon az első ismert formája. A középkorban a cukor ritkasága miatt elsősorban mézzel édesítették, és a lekvár fontos szerepet töltött be katonai és tengeri ellátmányban. XIV. Lajos és Nostradamus is elismerték a lekvár előnyeit, melyet Jeanne d'Arc és Napóleon csapatai is fogyasztottak. A Kárpát-medencében a szilvából készült lekvár volt az első, míg Angliában a II. vil"
Hangulat:
Pozitív (70%)
Érzelmi töltet:
optimista