A NAV részletezte a házi pálinkafőzés adómentes szabályait

45,5% 18,2% 36,4%

Főbb pontok

  • 1

    Évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő magánfőzőként jövedékiadó-mentesen.

  • 2

    Ha egy háztartásban több magánfőző él, az éves kedvezményes mennyiség személyenként összeadódik.

  • 3

    Magánfőzőként bárki, aki elmúlt 18 éves és gyümölcsöt termeszt, a saját tulajdonú gyümölcséből állíthat elő párlatot.

  • 4

    Egy adott évben háztartásonként vagy csak bérfőzetőként, vagy csak magánfőzőként lehet párlatot előállítani, tehát nem lehet ugyanazon évben főzdében főzetni és otthon is főzni.

  • 5

    A párlat legfeljebb 100 liter űrtartalmú, saját vagy társtulajdonosként birtokolt desztillálóberendezéssel állítható elő.

  • 6

    A desztillálóberendezést megszerzéskor a lakóhely szerinti önkormányzathoz be kell jelenteni, és bármely bejelentett adat változását is 15 napon belül jelezni kell.

  • 7

    A desztillálóberendezés birtoklásához jövedéki típusú engedély nem szükséges, de a tulajdonszerzést igazoló iratot meg kell őrizni és ellenőrzésnél be kell mutatni.

  • 8

    A párlatfőzés különböző folyamatait be kell jelenteni a NAV-hoz (papír alapon vagy elektronikusan az ONYA használatával).

  • 9

    A párlatfőző házilag is előállítható, ezt a NAV_J37 jelű űrlapon kell bejelenteni.

  • 10

    A párlat előállításának szándékát a NAV_J49 jelű űrlapon kell bejelenteni a lakóhely szerint illetékes adóhatóságnál.

  • 11

    A NAV magánfőzött párlat származási igazolást küld az előállított párlat jogszerű eredetének igazolására.

  • 12

    A magánfőzött párlatot csak a magánfőző, a családtagjai és vendégei fogyaszthatják el, értékesítése kizárólag adóraktárnak engedélyezett.

  • 13

    Az önkormányzati adóhatóság ellenőrzi a magánfőzés szabályainak betartását, és bírságot szabhat ki a szabálysértőknek (akár 200 ezer forintig).

  • 14

    A be nem jelentett desztillálóberendezést és az azon előállított terméket lefoglalhatja az önkormányzati adóhatóság.

Portálok közti különbségek

  • Az Index, Pénzcentrum, Portfolio, Világ Gazdaság, Economx és Infostart cikkek szinte azonos tartalommal, a NAV közleményét idézve számolnak be a pálinkafőzés szabályairól, hangsúlyozva az adómentes mennyiséget és a bejelentési kötelezettségeket. Ezek a portálok főként a tényekre koncentrálnak, minimális kiegészítéssel.

  • Az Origo és a Magyar Nemzet részletesebben kitér a NAV_J37, NAV_J49 és NAV_J42 jelű űrlapok használatára, valamint az esetleges bírságokra és a többletmennyiség megsemmisítésének kötelezettségére, ami mélyebb betekintést nyújt a jogi következményekbe.

  • A Demokrata és a Menedzsment Fórum cikkek a tények mellett a pálinkafőzés hagyományára is utalnak, a Menedzsment Fórum pedig Orbán Viktor 2010-es bejelentését is megemlíti, ami politikai kontextusba helyezi a témát. A Demokrata a "Lifestyle & Életmód" kategóriába sorolja a cikket, ami eltér a többi "Gazdaság & Pénzügy" besorolástól, jelezve a téma kulturális aspektusának hangsúlyozását.

  • A Pénzcentrum cikke egy lakáshitel-kalkulátor reklámot is tartalmaz, ami eltér a többi portál tartalmától, és üzleti érdekeket tükröz.

  • Az Origo és a Magyar Nemzet cikkek kiemelik, hogy a pálinkafőzés a nemzeti hagyomány része, ami érzelmi töltetet ad a tájékoztatásnak.

Frissítve: 2025. 08. 18. 23:58