Aug 18, 2025 • 13:34

Index
Aug 18, 2025 • 13:34
Index
Aug 18, 2025 • 11:08
Origo
Aug 18, 2025 • 10:29
Magyar Nemzet
Aug 18, 2025 • 08:36
Világ Gazdaság
Aug 18, 2025 • 08:34
Economx
Aug 18, 2025 • 12:04
Pénzcentrum
Aug 18, 2025 • 09:09
Piac & Profit
Aug 18, 2025 • 09:01
Portfolio
Aug 18, 2025 • 08:08
Menedzsment Fórum
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részletes tájékoztatást adott ki a házi pálinkafőzés szabályairól. Évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő adómentesen magánfőzőként, és ez a mennyiség háztartáson belül személyenként összeadódik. Fontos szabály, hogy egy háztartásban egy évben vagy bérfőzetőként, vagy magánfőzőként lehet párlatot előállítani, a kettő együtt nem megengedett. A desztillálóberendezést be kell jelenteni az önkormányzatnál, és a párlatfőzés szándékát is jelezni kell a NAV felé a megfelelő űrlapokon. A magánfőzött párlatot kizárólag saját fogyasztásra, családtagok és vendégek részére lehet felhasználni, értékesítése csak adóraktárnak engedélyezett. A szabályok be nem tartása bírságot vonhat maga után.
Évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő magánfőzőként jövedékiadó-mentesen.
Ha egy háztartásban több magánfőző él, az éves kedvezményes mennyiség személyenként összeadódik.
Magánfőzőként bárki, aki elmúlt 18 éves és gyümölcsöt termeszt, a saját tulajdonú gyümölcséből állíthat elő párlatot.
Egy adott évben háztartásonként vagy csak bérfőzetőként, vagy csak magánfőzőként lehet párlatot előállítani, tehát nem lehet ugyanazon évben főzdében főzetni és otthon is főzni.
A párlat legfeljebb 100 liter űrtartalmú, saját vagy társtulajdonosként birtokolt desztillálóberendezéssel állítható elő.
A desztillálóberendezést megszerzéskor a lakóhely szerinti önkormányzathoz be kell jelenteni, és bármely bejelentett adat változását is 15 napon belül jelezni kell.
A desztillálóberendezés birtoklásához jövedéki típusú engedély nem szükséges, de a tulajdonszerzést igazoló iratot meg kell őrizni és ellenőrzésnél be kell mutatni.
A párlatfőzés különböző folyamatait be kell jelenteni a NAV-hoz (papír alapon vagy elektronikusan az ONYA használatával).
A párlatfőző házilag is előállítható, ezt a NAV_J37 jelű űrlapon kell bejelenteni.
A párlat előállításának szándékát a NAV_J49 jelű űrlapon kell bejelenteni a lakóhely szerint illetékes adóhatóságnál.
A NAV magánfőzött párlat származási igazolást küld az előállított párlat jogszerű eredetének igazolására.
A magánfőzött párlatot csak a magánfőző, a családtagjai és vendégei fogyaszthatják el, értékesítése kizárólag adóraktárnak engedélyezett.
Az önkormányzati adóhatóság ellenőrzi a magánfőzés szabályainak betartását, és bírságot szabhat ki a szabálysértőknek (akár 200 ezer forintig).
A be nem jelentett desztillálóberendezést és az azon előállított terméket lefoglalhatja az önkormányzati adóhatóság.
Az Index, Pénzcentrum, Portfolio, Világ Gazdaság, Economx és Infostart cikkek szinte azonos tartalommal, a NAV közleményét idézve számolnak be a pálinkafőzés szabályairól, hangsúlyozva az adómentes mennyiséget és a bejelentési kötelezettségeket. Ezek a portálok főként a tényekre koncentrálnak, minimális kiegészítéssel.
Az Origo és a Magyar Nemzet részletesebben kitér a NAV_J37, NAV_J49 és NAV_J42 jelű űrlapok használatára, valamint az esetleges bírságokra és a többletmennyiség megsemmisítésének kötelezettségére, ami mélyebb betekintést nyújt a jogi következményekbe.
A Demokrata és a Menedzsment Fórum cikkek a tények mellett a pálinkafőzés hagyományára is utalnak, a Menedzsment Fórum pedig Orbán Viktor 2010-es bejelentését is megemlíti, ami politikai kontextusba helyezi a témát. A Demokrata a "Lifestyle & Életmód" kategóriába sorolja a cikket, ami eltér a többi "Gazdaság & Pénzügy" besorolástól, jelezve a téma kulturális aspektusának hangsúlyozását.
A Pénzcentrum cikke egy lakáshitel-kalkulátor reklámot is tartalmaz, ami eltér a többi portál tartalmától, és üzleti érdekeket tükröz.
Az Origo és a Magyar Nemzet cikkek kiemelik, hogy a pálinkafőzés a nemzeti hagyomány része, ami érzelmi töltetet ad a tájékoztatásnak.