Júl 14, 2025 • 13:30

Magyar Hírlap
Júl 14, 2025 • 13:30
Magyar Hírlap
Júl 14, 2025 • 10:03
Index
Júl 14, 2025 • 13:55
Pénzcentrum
Júl 14, 2025 • 13:18
Qubit
Júl 14, 2025 • 13:23
Népszava
Júl 14, 2025 • 13:17
HVG
Júl 14, 2025 • 12:12
ATV
Kapu Tibor, az Axiom–4 küldetés magyar űrhajósa, július 14-én, magyar idő szerint 13:15-kor vált le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) három társával együtt, megkezdve ezzel a Földre való visszatérését. A landolás várhatóan július 15-én, kedden délelőtt történik a Csendes-óceánon, Kalifornia partjainál. Kapu Tibor a küldetés során mintegy 25 tudományos kísérletet végzett el, és a visszatérés után rehabilitációra lesz szüksége az űrben töltött idő fizikai hatásai miatt. A misszióval Magyarország visszakerült a világűr térképére, és a HUNOR program célja a tartós részvétel az űrkutatásban.
Kapu Tibor és az Axiom–4 küldetés legénysége július 14-én, magyar idő szerint 13:15-kor vált le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).
A visszatérés két lépcsőben történik: előbb a zsilipzárás, majd a Crew Dragon leválása az ISS-ről.
A tényleges földet érés július 15-én, kedden, várhatóan délelőtt 11:30-11:31 körül történik a Csendes-óceánon, Kalifornia partjainál.
Kapu Tibor Farkas Bertalan után a második magyar űrhajós, aki eljutott a világűrbe, és az első, aki a XXI. században végezhetett tudományos kísérleteket az ISS fedélzetén.
A küldetés során Kapu Tibor mintegy 25 tudományos kísérletet végzett el a HUNOR program keretében, többek között növénytermesztést, DNS-vizsgálatot és sugárzásmérést.
Az űrhajósoknál a visszatérés után 2 órás fizikai rehabilitáció kezdődik, ami akár 6 hétig is eltarthat, mivel az űrben töltött idő izomtömeg-vesztést és csontsűrűség-csökkenést okozhat.
A visszatérés során a kapszula óránként 28 ezer kilométeres sebességről lassul le, a légkörbe való belépéskor külső hőmérséklete elérheti az 1600-2000 Celsius-fokot.
Kapu Tibor búcsúbeszédében kiemelte, hogy a küldetés eredménye és hatása sokkal nagyobb lesz, mint a tudományos eredmények, és Magyarország visszakerült a világűr térképére.
A HUNOR program célja, hogy Magyarország tartós szereplője legyen az európai és globális űrkutatásnak.
A Magyar Nemzet és a Mandiner részletesebben foglalkozik a visszatérés menetrendjével és a történelmi jelentőséggel, kiemelve Kapu Tibor szerepét a magyar űrkutatásban.
Az ATV és az Economx hangsúlyozza a visszatérés fizikai kihívásait és az űrhajósok rehabilitációját, az ATV emellett Kapu Tibor búcsúbeszédét is részletesen idézi.
A 24.hu, Pénzcentrum, Blikk, HVG, 444, Magyar Hírlap, Index, Menedzsment Fórum, Qubit és Portfolio főként a leválás és a hazatérés pontos idejére, az élő közvetítésekre és a küldetés technikai részleteire fókuszál.
A Magyar Hang egyedüliként tér ki a küldetés költségeire és a politikai vonatkozásokra, mint például Orbán Viktor beszélgetésére Kapu Tiborral és a Pride felvonulásra való utalásra, valamint Simonyi Károly említésére mint harmadik magyar származású űrhajósra.
A Magyar Nemzet (jobb) és a Mandiner (jobb) hangsúlyozza Kapu Tibor történelmi jelentőségét és a HUNOR program céljait, míg az ATV (bal) és a Telex (bal) kritikusabb hangot üt meg a politikai vonatkozások és a költségek kapcsán.