Kapu Tiborék visszatérésének időpontja: július 14-én indulnak haza az űrállomásról
Júl 11, 2025 • 06:20

Világ Gazdaság
Kapu Tibor magyar kutatóűrhajós és az Axiom-4 küldetés három másik tagja várhatóan július 14-én, magyar idő szerint 13:05-kor indul vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról. Az eredetileg tervezettnél hosszabb ideig tartózkodtak az űrben. A Crew Dragon „Grace” űrhajó Kalifornia partjainál fog landolni. Kapu Tibor 25 tudományos kísérletet végzett a küldetés során.
Főbb pontok
-
1
Kapu Tibor és az Axiom-4 küldetés négyfős legénysége várhatóan július 14-én, magyar idő szerint 13:05-kor hagyja el a Nemzetközi Űrállomást.
-
2
A Crew Dragon „Grace” űrhajó Kalifornia partjainál fog landolni.
-
3
Az eredetileg tervezett 14 napos küldetés meghosszabbodott.
-
4
Kapu Tibor összesen 25 tudományos kutatómunkát végzett az űrállomáson.
-
5
A visszatérés folyamata, beleértve a lecsatlakozást és a légkörbe való belépést, rendkívül precíz manővereket igényel.
-
6
Ferencz Orsolya miniszteri biztos szerint a HUNOR program 25-30 kísérletben vesz részt, melyek közül 25-öt Kapu Tibor végez el.
-
7
A kísérletek többek között a kozmikus sugárzás élőlényekre gyakorolt hatását vizsgálják.
Portálok közti különbségek
-
•
A Blikk, HVG, Magyar Nemzet, Világ Gazdaság, Index, Menedzsment Fórum, 24.hu, Magyar Hang, Economx, Portfolio és Pénzcentrum mind megerősítik a július 14-i visszatérés dátumát és a landolás helyszínét (Kalifornia partjai), a HUNOR és Axiom Space közleményeire hivatkozva.
-
•
A Blikk, Index és 24.hu részletesebben kitérnek az eredeti tervek csúszására és a kilövés korábbi halasztásaira.
-
•
A Világ Gazdaság kiemeli Ferencz Orsolya miniszteri biztos nyilatkozatát a HUNOR program kísérleteiről és azok céljairól.
-
•
Az Index részletesen leírja a visszatérés technikai folyamatát (undocking, manőverek, rendszerek ellenőrzése), és megemlíti Sławosz Uznański-Wiśniewski lengyel űrhajós tiszteletére tervezett eseményt, amelyen nem tud részt venni.
-
•
A Mandiner egyedi módon egy cukrászda „Kapu Tibor űrkutatás” fantázianevű fagylaltjáról számol be, Ferencz Orsolya közösségi média posztjára hivatkozva, ezzel a cikk hangvétele bulvárosabb, mint a többi portálé.